Min barndom har stor betydning for den, jeg er som voksen

Hver 14. dag så Melanie sin far være fuld og voldelig. Som ung fik Melanie hjælp til at håndtere de tidlige traumer, men det var først da hun fik hjælp i BiBa, at opvækstens betydning for hendes valg i voksenlivet er blevet tydelig.

Da Melanie startede hos BiBa, var det ikke første gang, hun søgte hjælp. Efter en hård periode med træthed, dårlig søvn og skidt humør, havde hendes læge screenet hende for depression. 

”Jeg var meget stresset og jeg havde brug for hjælp til at håndtere både studiet, men også resten af mit liv. Min verden var ved at falde sammen og jeg havde igen brug for hjælp”, fortæller Melanie.

Min barndom var overlevelse

Melanies samtaler hos BiBa kom hurtigt ind på, hvordan hendes barndom påvirkede hendes parforhold og betød, at hun havde svært ved at passe skolen og andre relationer.

”Mine forældre blev skilt, da jeg var tre år. Min tvillingebror og jeg var hos min far hver anden weekend, men han gik på druk og vi tog enten med på bodega, eller var overladte til os selv. Vi gik alene på legeplads, skulle selv handle ind, lave mad og børste tænder. Når min far så kom hjem, var han voldelig overfor min bror. Jeg husker, hvordan han slog og kastede med ham”.

Når børnene var alene, var det Melanie som var den lille og blev udsat for vold fra brorens hånd. Samværet med faren stoppede først, da børnene var 10 år. 

Melanie fortæller, at hun i teenageårene var så selvmordstruet, at hun betroede sig til en pædagog, der lavede en underretning. Hun, hendes bror og mor fik derefter hjælp til at håndtere traumerne fra farens voldelige adfærd, men i dag har Melanie ikke et godt forhold til sin bror og hun ser ikke sin far. 

”Jeg har været til skolepsykologer og psykoterapeuter, men vi er altid stoppet, efter at jeg har gennemlevet alle traumerne en gang til. Det er først hos BiBa, at jeg oplever, at vi tager barndommen med ind i voksenlivet. For min barndom påvirker mig jo den dag i dag. Det er alt fra den måde, jeg tager beslutninger på, til at finde mig i ting, jeg ikke burde. Jeg har ikke lært at mærke mine egne grænser. Dengang skulle jeg overleve. Men jeg er ikke længere et barn, jeg har andre muligheder som voksen. Jeg har for første gang kontrollen og jeg kan trække mig, når jeg vil”, slår Melanie fast.

Du er ikke alene 

Melanie er langt fra alene om at vokse op med druk og stoffer i familien. Det anslås, at 22.000 børn i København vokser op i familier med et problematisk forhold til alkohol. Der er endnu ikke tal for hash eller stoffer, men hos BiBa fylder det også i en del af de unges familier. 

Teamleder i BiBa, Sacha Kristine Larsen, understreger, at disse børn kan udvikle negative handlemønstre, der er et resultat af at tilpasse sig svære forhold.

”Først og fremmest skal de unge vide, at deres handlemønstre er tillærte strategier fra en opvækst med alkohol og rusmidler. Og det er ikke deres skyld. Vi har i dag et sundhedsfagligt syn på alkohol, men ikke et socialfagligt syn. Men når alkohol går ud over de funktioner, man som forældre skal varetage, så er det et problem. Når de følelsesmæssige bånd bliver belastede, så er der et problem. Og det er det, som vi skal være bedre til at tale om”, siger hun.

Jeg har kontrollen nu 

Efter et forløb hos BiBa, har Melanie brudt med sin kæreste og fundet sin egen lejlighed efter en måned på sofaen hos en veninde. Hun har været i praktik i en vuggestue og har nu ro til at passe studiet. 

”Jeg har fået selvindsigt og en tro på mig selv. Jeg ved, at det er ok at have mine egne følelser og sige fra. Før reagerede jeg ikke på alle de negative ting i mit liv, da der var en tryghed i volden og kontrollen. Det er det, jeg har været vant til. Jeg følte mig så alene og vidste ikke, hvor jeg kunne gå hen. Men nu kan jeg stå på egne ben. Nu er det mig, der har kontrollen”, siger Melanie.